40-dagen mini-sabbatical - 5 lessen die ik leerde

Op de koude donderdagavond van 31 januari leverde ik de toegangspas in van de financiële corporate waar ik negen maanden rondliep als co-lead van het innovatiecentrum. Ik hield me daar bezig met marketing/communicatie, partnerships en startup team coaching. 

Na een aantal maanden van die innovatieklus realiseerde ik dat mijn energie veel meer lag bij het uitbouwen van mijn eigen business en mij bezighouden met persoonlijke ontwikkeling. Dat is mijn purpose, ontdekte ik eigenlijk al tijdens mijn afstudeeropdracht, of misschien wel eerder. Maar ik maakte een paar uitstapjes om ervaring op te doen en enig financieel fundament op te bouwen. 

In oktober 2018 deelde ik met collega’s dat ik mijn contract zou laten aflopen begin 2019. En besloot ik opnieuw voor het ondernemerschap te gaan. Nu voelde ik er echt klaar voor! Geen interim-achtige klussen meer maar echt bouwen aan mijn purpose-driven business. 

Nu veertig dagen later, deel ik graag wat ik heb geleerd van mijn mini-sabbatical. 

Waarom nam ik die? Ik had de financiële ruimte dus wilde ik uitgebreid reflecteren, de pauze knop in drukken en echt te voelen & ervaren wat mij volgende stap zou zijn. 

Zoals ik laatst ook zo mooi las: 

“Sabbaticals are no longer defined by the absence of work - in fact they are defined by the presence of it. Sabbaticals aren’t just another word for vacation. They’re the new word for an active pursuit of purpose.” — Remote Year 

Mijn lessen: 

Les 1 - De waarde van een eigen ritme bepalen
Ik heb weer ruimte om mijn eigen werkritme te bepalen en mijn eigen werkplek voorkeuren te omarmen. Ik ben gewoon geen negen tot vijf kantoormens. Mijn energieniveau is niet te vatten in dat standaardschema. Destijds als scholier, had ik dat ook al. Ik voel me dan benauwd en gevangen in andermans ritme. En als ik mij daaraan moet houden word ik letterlijk ziek. Omdat ik over mij eigen grenzen heenga. 

Heerlijk om nu soms vanaf huis te werken, vanaf mij kantoor in de binnenstad van Utrecht, in een koffietentje in Amsterdam of bij een co-workplek via Get Croissant (OneFit voor co-workplekken). Die afwisselen maar ook de flexibiliteit om soms bijv. op vrijdag niet te werken maar op zaterdag een inhaalslag te maken, dat past bij mij. 

Les 2 - Ruimte om talenten en drijfveren te herontdekken 
Mijn grootste plezier op werkgebied ligt bij het ontmoeten van nieuwe mensen en diepgaande gesprekken met ze voeren over het leven en lessen uit te wisselen. Dus na een paar weken realiseerde ik; ik wil betaald koffie drinken met mensen. Een soort Oprah, bedacht ik mij… Nieuw doel op het vizier. 

Les 3: Eindelijk tijd voor dat ene persoonlijke project
Ik heb nu de ruimte in mijn agenda om aan mijn podcast te werken. Iets wat ik al heel lang wilde. En in plaats van de investeren in apparatuur huur ik per uur een studio in de hoofdstad; ideaal! De podcast geeft mij enorm veel energie en hij is nog geen eens live voor de buitenwereld, moet je nagaan ;) Ik ben een illustrator & componiste aan het briefen, hoe leuk! Ben ik nog steeds bezig met communicatie & partnerships, waar ik goed in ben. 

Les 4: Boeken lezen zichzelf niet, ook niet nu
Al die boeken die op mij wachten om gelezen te worden… Anne, die lezen zichzelf niet. Dus ook al ben je ‘vrij’, moet ik daar toch tijd voor inplannen. Weer een illusie armen.

Les 5: Intuïtie weet de weg! 
En de allerbelangrijkste les: Het volgen van mijn intuïtie brengt mij heel veel moois en door daarop te vertrouwen en de ruimte te hebben om ernaar te luisteren voel ik de rust terugkeren en het geloof in mijzelf. 

 > Heb jij ooit een (mini-) sabbatical gehad? Wat leverde het je op? Deel het aub in de Comments! 

 Twijfel je nog? Ik kan mij niet voorstellen dat je daar ooit spijt van zult hebben ;) Go Do It! 

Anne Hospers (1993) is interviewer, marketeer & loopbaancoach. Na haar jeugd in Nieuw-Zeeland zet ze, op haar eigen manier, de reis voort die haar vader is gestart in de jaren negentig. De reis naar werkgeluk. 

 Anne is te volgen via www.instagram.com/campbluff , ook voor de Podcast updates. 

Anne Hospers