Ileenja Marina / Fotograaf

Waar een wil is, is een weg! Ik ben gekomen vanaf Leerwegondersteunend onderwijs en heb afgelopen jaar mijn hbo-diploma behaald en werk nu fulltime als fotograaf voor mijn eigen fotograaf. Wanneer je een doel of droom voor ogen hebt laat niets of niemand dan in de weg staan om die te bereiken!
— Ileenja

Ileenja
24 jaar jong
Ik hou van nieuwe plekken ontdekken zowel in Nederland als in het buitenland (Spanje, Marrakesh, Zuid-Afrika, Namibië, Thailand, Kaapverdië, Berlijn, Parijs, Curaçao). Er zijn nog veel plekken die ik wil ontdekken! 

Kaapverdië

Kaapverdië

Kan je hier ook wat meer vertellen over je fotografie? En welke landen je hebt mogen bezoeken?
Ik fotografeer serieus sinds de eerste stageperiode tijdens mijn laatst afgeronde studie. Dit is ongeveer 2 jaar geleden. Sinds afgelopen September fotografeer ik fulltime omdat ik mijn studie heb afgerond! Voor fotografie opdrachten ben ik een paar keer op en neer gevlogen naar Berlijn.  Ook Zuid-Afrika en Kaapverdië heb ik bezocht voor mijn werk. Dit soort reizen zijn echt geweldig en ik hoop dit zeker vaker te mogen doen in de toekomst.  

Ben je fulltime fotograaf en zo ja, sinds wanneer? / Hoe was die overstap? 
Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam als Crossmediale communicatie specialist. Sinds afgelopen september ben ik fulltime aan het werk als fotograaf. De overstap was erg spannend en ik ben onwijs dankbaar dat ik op deze leeftijd al rond kom van mijn fotografie opdrachten.  

Hoe heb je ervoor gezorgd dat het wel lukte voor jezelf? 
Het lukt door mijzelf te promoten door middel van Instagram of een website (met mooie blogs). Verder heb ik sinds afgelopen maand een vaste samenwerking met een horecaonderneming waarvoor ik de social media communicatie, marketing en fotografie doe. Dit soort vaste opdrachten zorgen voor financiële zekerheid.  

Wat wilde je vroeger worden? 
Vroeger was ik eigenlijk ook al bezig met fotografie, maar toen dacht ik dat het niet mogelijk was om ervan te kunnen leven. Daarom ben ik de styling kant op gegaan wat nu ook weer goed van pas komt.

Kaapverdië

Kaapverdië

Waar ben je het meest trots op als het op werkgebied aankomt? 
Dat ik mag samenwerken met onwijs toffe bedrijven en volledig kan rondkomen van mijn fotografie opdrachten. 

Wat is een keerpunt geweest in jouw carrière tot nu toe? 
Mijn stage bij Unfolded (Sophia van den Hoek). is het begin geweest van mijn carrière. Zij is mijn grote voorbeeld en ik ben dan ook erg blij dat ik bij haar stage heb mogen lopen en zelfs met haar mee op reis mocht gaan naar Zuid–Afrika. Deze hele periode is voor mij een keerpunt geweest en heeft mij gebracht tot waar ik nu sta.

Waarom is het een keerpunt geweest?
Het is een keerpunt geweest omdat ik Sophia een “mega goede” fotograaf vind. Zij heeft mij veel geleerd. Ze heeft mij veel opdrachten zelfstandig laten uitvoeren en mij mee op reis genomen waardoor ik mijzelf als fotograaf heb kunnen ontwikkelen. Een betere stage plek kon ik mij niet wensen!  

Kaapverdië

Kaapverdië

Waar droom je nog van?
Het lijkt mij geweldig om in- of vanuit het buitenland te kunnen werken. Iets als een fotografie reis waarbij je dan ook weer andere fotografen inspireert en zelf geïnspireerd wordt.  

Droom je dan ook van een bepaalde bestemming?  Ik ben in gesprek met een organisatie die fotografie reizen wil aanbieden in Costa Rica. Dit bedrijf organiseert duurzame reizen door Costa Rica, waarbij je op de mooist afgelegen plekken in de natuur komt; en de toeristische hotspots zo veel mogelijk vermijdt. Z’n fotografie opdracht zou natuurlijk een droom zijn die uitkomt! 

Heb je een levensmantra? En wanneer pas je die toe? Waar een wil is, is een weg! Ik ben gekomen vanaf Leerwegondersteunend onderwijs en heb het afgelopen jaar mijn hbo-diploma behaald en werk nu fulltime als fotograaf voor mijn eigen bedrijf. Wanneer je een doel of droom voor ogen hebt laat niets of niemand dan in de weg staan om die te bereiken!   

Wat zou je jonge mensen mee willen geven die een eigen bedrijf willen starten?
Probeer altijd dankbaar te voor de hulp die je krijgt en met de stappen die je maakt. Werk hard om dichter bij je dromen/doelen te komen. Probeer onderscheidend te zijn en let niet te veel op wat anderen doen maar blijf dicht bij jezelf.  

Sta stil bij de stappen die je tot zover al gemaakt hebt en stel jezelf een duidelijk doel voor ogen. Vier vooral de kleine stappen die je maakt als startende ondernemer!

Anne Hospers