5 apps voor optimale concentratie

nick-hillier-328372-unsplash.jpg

Als de laatste loodjes
het zwaarste wegen

Anne Hospers - 2015-06-19

Als laatstejaars studente heb ik inmiddels een aantal applicaties ontdekt waardoor die momenten waar jezelf opsluit, in jouw studentenkamer en dat “ene biertje” in de stad weigert zo efficiënt mogelijk door kunt brengen. Ik zal vijf apps voor je toelichten.

De laatste weken van het schooljaar komen eraan, maar eerst zal je de tentamen weken moeten overleven. Elk kwartiel neem je jezelf voor om toch niet pas in week 8 te beginnen met studeren voor die tentamens. Alsnog sla je in week 8 elke periode weer pas je boeken open. Als het zo ver is moet je wel efficiënt werken, anders worden het herkansingen en herkansingen betekenen nog meer werk.

Deze situatie is voor mij al te herkenbaar. Als laatstejaars studente heb ik inmiddels een aantal applicaties ontdekt waardoor die momenten waar jezelf opsluit, in jouw studentenkamer en dat “ene biertje” in de stad weigert zo efficiënt mogelijk door kunt brengen. Ik zal vijf apps voor je toelichten, ik vind ze allemaal fantastisch en ik heb al meerdere mensen blij gemaakt met deze ontdekkingen.

1.    Headspace– Met een leeg hoofd beginnen

Je kunt beginnen met een gratis Take 10 programma waar je tien minuten per dag, tien dagen lang een simpele begeleide oefening doet om je hoofd leeg te maken. Het werkt onwijs goed (heb al elf uur aan oefeningen gedaan) en de vormgeving is fantastisch. Celebrities zijn zelfs ook verslaafd, als dat je overtuigt.

2.    SelfControl (voor mac) – Afleidende websites blokkeren

Is een gratis app, weliswaar voor mac, waarmee je websites kunt blokkeren voor een bepaalde tijd, Facebook, Pinterest, mail, nieuwssites, wat je ook maar afleidt. De site geeft zelfs aan dat het re-starten van je computer de applicatie niet stop zet en het verwijderen van de applicatie zorgt ook niet voor access tot de sites. Concentratie op en top dus!

      3.TomatoTimer– Kort maar krachtige werkblokken

Met deze app kun je werken volgens de Pomodoro techniek. Je werkt dan in blokken van 25 min die afgewisseld worden met een  vijf min (tech loze) pauze. Na 4x 25 min kun je een langere pauze nemen van twintig of  dertig min. Een grote taak opdelen in kleine blokken verlaagt de drempel om te beginnen daarnaast bieden die pauzes tijd om even wat drinken te pakken of die rommel in je kamer op te ruimen.

4.    Toggl– Productiviteit bijhouden

Deze app laat je gemakkelijk bijhouden wat je doet op een dag. Je maakt een account aan, je klikt op “start” en vult in wat je doet. Als je een pauze neemt van twintig min vul je dat ook in, als je na 45 min pas terugkomt dan heb je goed door waarom zo’n studiedag voorbij vliegt en je nog geen drie bladzijdes heb doorgenomen. 

5.    Noisli– Achtergrond geluiden mixen

Hiermee kun je DJ zijn van je eigen achtergrond geluiden. Beetje regen, beetje café geluiden en een beetje openhaard, zonder dat je je kamer of de bibliotheek hoeft te verlaten. De sterkte van de geluiden zijn bewerkbaar en er zijn meer dan zestien verschillende geluiden om mee te spelen. De vormgeving van deze site is ook prachtig.

Laat hieronder even een reactie achter als je één van de applicatietips hebt gebruikt en het voor je werkt, ik ben benieuwd! Lekker ‘in de zone’ en dan ’s avonds alsnog tijd voor dat ‘ene biertje’ in de stad. 

Anne Hospers doet een vrije afstudeeropdracht op het gebied van creative entrepreneurship in Rotterdam (waar ze is blijven plakken na haar minor). Zij is laatstejaars aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie. 

BusinessAnne HospersComment