Onbereikbaar op zondag

marc-kleen-1048001-unsplash.jpg

Anne Hospers
2015-04-24

Het begon op de kunstacademie in Rotterdam waar ik een externe minor volgde. We mochten een zelfgekozen onderwerp onderzoeken op basis van het thema You Are What You Consume. Als onderdeel van ons onderzoek bracht onze projectgroep vervolgens tweeënhalve dag zonder computer, mobiel en televisie door. Had onze informatieconsumptie impact op ons welzijn?

Ik voelde mij heerlijk die dagen, eindelijk rust. Ik kreeg veel voor elkaar en was niet om de twintig seconden afgeleid. Zonder Google Maps sprak ik weer eens een vreemde voor de route en waren de gesprekken op het terras diepgaander. Toch was ’s avonds terug fietsen van het station minder prettig. Maar als er echt wat gebeurt, kan je snel genoeg je mobiel pakken?

Toen we alles weer aan konden doen na het Cold Turkey experiment, had ik heel weinig gemist. Dan realiseer je, wat voegt het eigenlijk toe om eerst door je feed te scrollen ’s ochtends totdat je aankomt bij wat je gisteravond al hebt gezien. Verreikt het echt je leven? Die groepsappjes had ik ook wel kunnen missen.

Ik weet niet meer hoe het precies is gelopen, maar sinds een maand heb ik samen met een nieuwe Amerikaanse vriendin elke zondag Tech-Free Sunday. We hadden beide behoefte aan een dag voor onszelf, om op te laden. Zo’n dag moet je wel goed voorbereiden. Je moet namelijk wel zorgen dat je je belangrijke online taken af hebt gemaakt de dag ervoor. Anders wordt het een nare zondag die in het teken staat van schuldgevoel. Zaterdag moet je opschrijven hoe laat bepaalde bedrijven open zijn. Met je zwemspullen buiten gesloten deuren staan omdat het zwembad maar een uurtje open is op zondag, is niet handig.

Vorige week zaterdag stond ik bij de voordeur van die Amerikaanse vriendin. Ik had mijn mobiel niet meegenomen want enkele uren later zou het toch Tech-Free Sunday zijn. Voor mijn gevoel- ik kon het niet nakijken- stond ik twintig minuten buiten. Ik werd gek, ik had de bel bijna gesloopt met mijn bonuskaart want ik hoorde hem namelijk geen geluid maken. Uiteindelijk kwam ze de deur open doen omdat ik à la Romeo en Julia kleine steentjes tegen haar kamerraam aangooide. Ze was in slaap gevallen en haar deurbel was stuk. Een telefoontje was makkelijker geweest maar steentjes gooien als communicatiemiddel, wie maakt dat nog mee?


Anne Hospers doet een vrije afstudeeropdracht op het gebied van creative entrepreneurship in Rotterdam (waar ze is blijven plakken na haar minor). Zij is laatstejaars aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie. 

travelAnne Hospers