Het vervolg: De baanzoektocht hacken

rsz_anne_hospers_30cupsoftea-1.jpg

Anne Hospers
2015-09-23

Wat een gekkenhuis heb ik meegemaakt de afgelopen weken: afgestudeerd; een nieuwe functie; een eigen bedrijf en een nieuwe kamer. Tijdens mijn afstuderen maakte ik mij veel zorgen om het vinden van boeiend betaald werk en door middel van de 30 Cups of Tea- The Job Hunt Project, heb ik die zorgen snel zien verdwijnen.

In mijn vorige blog, beschrijf ik hoe ik bezig was om binnen mijn branche de baanzoektocht te hacken. Hieronder zal ik toelichten wat daar precies uit voort is gekomen. Ik had mijzelf dertig dagen gegeven om een betaalde baan te vinden, binnen de Marketing en Communicatie branche. Met enkel sollicitatiebrieven schrijven wist ik dat ik dat niet zou redden. Dus bedacht ik dat ik in mijn nieuwe stad Rotterdam, met dertig verschillende Marketing en Communicatie professionals thee wilde drinken. Ik zou ze die dertig professionals interviewen over hun carrière en het vinden van leuk werk, om ook lotgenoten te inspireren. Als die professionals geen passend werk voor mij hadden konden zij mij doorverwijzen naar iemand binnen hun netwerk.

Ik heb geen dertig professionals nodig gehad om mijn doel te behalen. Ik heb uiteindelijk zes gesprekken gevoerd. Ik werk nu op freelance basis samen met drie van de zes professionals waarmee ik thee heb gedronken. Wat zo leuk is, is dat die verschillende kleine klussen gebaseerd zijn op wat ik graag doe en ook deed tijdens mij 30 dagen project: interviewen en fotograferen.

Daarnaast ben ik werkzaam als Junior Communicatie Adviseur bij een leuk Rotterdams Communicatie- en PR-bureau. Voordat mijn 30-Day Job Hunt Challenge officieel afliep op 1 september, had ik alles op de rit. Iets wat ik eigenlijk nooit had verwacht. Daarnaast heb ik nog een hele waslijst met contacten die ik mee heb gekregen van die zes professionals die ik heb geïnterviewd. De komende maanden zal langzamerhand die mensen gaan interviewen maar dan binnen een ander kader.

Een tijdje terug las ik het boek ‘De Grootsheid van het al- een hedendaagse odysee van Raoul de Jong. Het boek gaat over zijn wandel/fietstocht van Rotterdam naar Marseille waar zijn moeder woont, een prachtig boek over leven, de dood en bijzondere ontmoetingen. In januari van dit jaar heb ik hem ook geïnterviewd voor een kunstacademieproject. Hij gaf aan dat het werk dat hij voor zichzelf had gecreëerd uit liefde voor het proces, onwijs waardevol was geweest achteraf om de juiste betaalde opdrachten aan te trekken. Recentelijk vertelde iemand iets soortgelijks, creëer het werk wat je het liefst zou willen maken desnoods voor een nepopdrachtgever. Je trekt het werk aan dat je tentoonstelt, maak daar gebruik van!

Anne Hospers (22) is dit collegejaar student af. Ze rondde eind augustus haar opleiding Media, Informatie en Communicatie af. Ze blogt voor SAX over lifestyle, carrières, haar inspiratie en persoonlijke ontwikkeling. Anne is te vinden op campbluff.com, waar ze werkt om een platform en community te creëren om jonge creatieven te helpen om hun ondernemersdromen te realiseren.

BusinessAnne Hospers