Fiets weg - sollicitatiegesprek

thanos-pal-1219153-unsplash.jpg

Anne Hospers
2015-05-21

Vaak heb ik het advies gekregen om te zorgen dat ik de juiste mensen ken, om later aan een goede baan te komen. Tijdens mijn Honours Programma werden we zelfs beoordeeld op ons netwerkvermogen. Toen ik vorig jaar maart, een aantal dagen ziek op bed lag, besloot ik om een LinkedIn profiel aan te maken. Een aantal weken terug wierpen die acties hun eerste vruchten af.

Vorig jaar december, kwam ik terug op station Rotterdam op een vrijdagmiddag, maar tot mijn schrik stond mijn geleende fiets er niet meer. De andere fietsen die in dat rijtje stonden, waren ook weg. Ik liep richting de ondergrondse fietsenstalling om te vragen of zij wisten waarom mijn fiets weg was. Wat bleek: mijn fiets was niet legaal geparkeerd. Ik mocht helemaal naar Rotterdam Noord, naar het fietsdepot om hem op te halen.

Het fietsdepot was 25 minuten met de metro vanaf mijn huis en dan nog eens een kwartier lopen vanaf het station. Ik moest snel zijn want om 17.00 uur zou het depot dicht gaan. Eenmaal aangekomen, liep niet alles op rolletjes: drie medewerkers achter één computer en dergelijke taferelen. Toen mijn fiets en ik eenmaal herenigt waren, vroeg een vriendelijk en stijlvol Aziatisch meisje wie er mee fietste naar het centrum. Zij legde uit dat het verboden was om met de fiets de metro in te gaan tijdens de spits. We fietsten het lange stuk samen terug naar het centrum tussen dure huizen en mooie parken.

Zij had een Communicatie-opleiding gedaan in Rotterdam en de master New Media & Digital Culture in Utrecht. Zij vertelde over haar ervaringen in Scandinavië en over haar buitenlandse ouders. Ik vertelde haar over mijn au-pair-dagen in Parijs en mijn jeugd in Nieuw-Zeeland. We hadden een duidelijke klik.

We wisselden contactgegevens uit, eenmaal gearriveerd in het centrum. Een maand terug stuurde zij mij een mail dat zij aan kon raden dat ik sprak met een oud-studiegenootje van haar, die zij ook had ge-cc’d. Het bedrijf waar dat meisje voor werkte zocht een starter en het Aziatisch meisje kon mijn toffe ondernemende instelling aanraden. Zij had gezien op LinkedIn dat ik op zoek was naar een startersbaan vanaf begin juli.

Ik had gisteren een leuk sollicitatiegesprek in Leiden maar werd helaas vanochtend gebeld dat ik niet werd uitgenodigd voor een tweede gesprek omdat de andere kandidaten meer ervaring hadden. Als ik nog een keer iets van waarde kwijtraak, misschien leidt dat wel tot een baan.

Anne Hospers doet een vrije afstudeeropdracht op het gebied van creative entrepreneurship in Rotterdam (waar ze is blijven plakken na haar minor). Zij is laatstejaars aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie. 

BusinessAnne Hospers