De baanzoektocht hacken

rsz_anne_hospers_30cupsoftea-1.jpg

Anne Hospers
2015-08-26

Eind volgende week moet ik mijn scriptie verdedigen, als ik het dan haal, ben ik student af. Gek idee, is dat! Ik ben sinds begin augustus begonnen aan de zoektocht naar een baan, want de rekeningen gaan zichzelf niet betalen. En spaargeld... dat is er niet. Aan de bak dus!

Tijdens mijn afstuderen heb ik weleens gekeken naar passende vacatures op vacaturebanken maar die waren lastig te vinden. De toffe banen worden vaak niet geadverteerd op de grote vacaturesites en als je toch een leuk vacature vindt, komt je brief op de stapel met minstens vijftig andere brieven. Ik heb geen wiskundeknobbel maar de kans om dan als starter die functie te krijgen is niet heel groot.

Eind juli, tijdens één van mijn Tech-Free Sundays, kwam ik op het idee, wat inmiddels uit is gegroeid tot de 30 Cups of Tea- The Job Hunt Project. Een missie om binnen dertig dagen met dertig verschillende Marketing en Communicatie professionals thee te drinken om op die manier makkelijker aan een baan te komen. Elke professional kan mij doorverwijzen naar iemand uit hun netwerk als het blijkt dat zij momenteel geen passende functie voor mij hebben. Dit project past bij mijn ambitie om campagnes en concepten uit te werken voor klanten.

Ik hou van interviewen en fotograferen, dus zodoende plaats ik na afloop van elk gesprek een blog op mijn site. Ik wil andere werkzoekenden inspireren om hun aanpak te herzien en de tips en ervaringen die de professionals hebben doorgeven aan mijn lezers.

Vanwege de vakantieperiode, mijn reis naar Rome tussendoor, en de tijd die het kost om een goede blog te creëren ben ik bij Tea Cup 6. Desalniettemin, heb ik veel interessante gesprekken gevoerd en ben ik in contact gebracht met potentiële werkgevers. Professionals zijn onder de indruk van mijn project en mijn LinkedIn views gingen omhoog met 450%. Tijdens de gesprekken die ik heb met uiteenlopende professionals, stel ik de vragen, de rollen zijn omgekeerd en ik laat met mijn project meteen zien wat ik in mijn mars heb.

Ik daag je uit om jouw eigen baanzoektocht zo in te richten dat je echt gebruik maakt van deze tijd en je middelen efficiënt inzet. Waar kan jij mee opvallen en tegelijkertijd je sterke kanten mee laten zien? Als je een dergelijk project begint tag #campbluff, en wordt onderdeel van mijn community van jonge creatieve ondernemers met lef.

Anne Hospers (22) is dit collegejaar student af. Ze rond eind augustus haar opleiding Media, Informatie en Communicatie af. Ze blogt voor SAX over haar baanzoektocht. Anne is te vinden op campbluff.com, waar ze werkt om een platform en community te creëren om jonge creatieven te helpen om hun ondernemersdromen te realiseren.

BusinessAnne Hospers