Martijn Roos / Fotograaf

Geef alles wat je hebt en probeer iedere dag een klein stapje dichterbij je droom te komen. Niets gaat vanzelf en niet alles komt je ineens aanwaaien.
— Martijn Roos

Martijn Roos, 26.
Ik hou van surfen, of eigenlijk alles wat met zee en strand te maken heeft. Je kunt me vaak doordeweeks op het strand vinden. Daarnaast fotografeer ik ca. 20 bruiloften per jaar in de weekenden. Verder probeer ik veel tijd vrij te maken voor ontspanning en sta ik graag in de keuken. Wat ik ook doe, het is voor mij belangrijk dat ik ’s avonds met een glimlach terug kan kijken op de dag; wat er ook is gebeurd, ik wil altijd dankbaar blijven voor het feit dat ik mag leven. 

34Martijn Roos - WEB-3717.jpg

Wat wilde je vroeger worden? 
Ik ben hier eigenlijk nooit echt mee bezig geweest. Ik had nooit gedacht dat ik een eigen onderneming zou hebben op deze leeftijd, en toch is het zo gelopen. 

22555442_683202915219367_872159111366509983_o.jpg

Heb je een levensmantra? En wanneer pas je die toe? 
‘Work hard, play hard’. Iedere dag probeer ik werk en ontspanning in balans te houden, maar ook op bijvoorbeeld jaarbasis, door enkele maanden niet of nauwelijks te werken, omdat de zomermaanden best druk kunnen zijn. 

Martijn Roos -27.jpg

Wat zou je jonge mensen mee willen geven die een eigen bedrijf willen starten?
Geef alles wat je hebt en probeer iedere dag een klein stapje dichterbij je droom te komen. Niets gaat vanzelf en niet alles komt je ineens aanwaaien. Door iedere dag een kleine stap te zetten is je vooruitgang veel stabieler en zekerder. Als je alles gegeven hebt en het resultaat is nog niet naar tevredenheid, dan kun je hier een les van leren, zonder zelf spijt te hebben. 

R1-05915-0009.JPG

Hoe ervaar je het vele reizen voor je werk? Wat is je favoriete bestemming en waarom? 
Ik hou ervan om mijzelf in nieuwe, soms moeilijke situaties te brengen, omdat ik op die manier mijzelf veel beter kan leren kennen, en heb leren kennen. Daarnaast kom ik door mijn werk op plekken waar ik anders nooit terecht zou zijn gekomen. Het fotograferen van bruiloften in het buitenland is voor mij mooie combinatie tussen werk en ontspanning. Ik boek altijd een paar dagen extra vakantie rondom een bruiloft in het buitenland, en gebruik die dagen om van de omgeving te genieten en de locatie(s) te verkennen. Het is niet makkelijk om een favoriete bestemming aan te geven, maar ik ben het meest te vinden in Schotland, Marokko en Zuid Afrika. 

Waar ben je het meest trots op als het op werkgebied aankomt? 
Toen ik vorig jaar werd uitgeroepen tot één van de dertig Rising Stars door Rangefinder Magazine voelde ik me voor het eerst echt trots, ook al vind ik het nog steeds een bizar idee dat ik op die lijst mocht staan. Vooral ben ik gewoon heel blij en dankbaar dat ik zo’n gelukkig leven heb op dit moment, mede doordat ik mezelf in de laatste jaren ontwikkeld heb als fotograaf. 

1014 -  Martijn Roos - Web.jpg

Waarom is het je gelukt om fulltime fotograaf te worden? 
Vroeger heb ik veel natuurfoto’s gemaakt, en daardoor heb ik mijn camera beter onder de knie gekregen. Ik ben tijdens mijn studie Psychologie begonnen met betaalde opdrachten, en tijdens mijn Master was ik al bijna fulltime fotograaf. Toen ik mijn master afrondde kon ik eigenlijk direct doorwerken als fotograaf, en dat heb ik toen ook gedaan. Ik moet wel zeggen dat ik dit werk eerder als seizoenswerk zie, dan als een fulltime baan. Van november tot begin juni ben ik vooral op reis, meestal op zoek naar mooie plekken om te surfen. In de zomermaanden is vervolgens wel heel druk, en werk ik zowel doordeweeks als in de weekenden. 

MartijnRoos-Print-5143ASE.JPG

Waar droom je nog van? (op werkgebied)
Ik ben steeds meer bezig met het fotograferen van kleine, meer intieme bruiloften, soms zelfs helemaal zonder gasten. Ik zou dit in de toekomst steeds meer willen doen. Ook ben ik bezig om te ontdekken of ik meer workshops wil gaan doen, en ook zelf te organiseren. Een andere droom is het fotograferen van een bruiloft in een volledig andere, niet Westerse cultuur.

Surf foto’s door: Thomas Roos
Overige fotografie: Martijn Roos


InterviewAnne Hospers