Deel 2: 5 Tips voor ritme en structuur als (nieuwe) fulltime ondernemer

Vanaf februari 2019 ga ik fulltime verder met mijn eigen bedrijf - Camp Bluff. En een vriendinnetje heeft inmiddels ook haar bijbaan opgezegd om per februari ook vol voor haar bedrijf te gaan. Ze vroeg mij vandaag of ik wat tips voor haar had om ritme en structuur aan te brengen zodat ze gezond en gelukkig kon zijn binnen haar nieuwe werkende leven straks.

Dus hieronder deel 2: vijf extra tips om ook jullie een helpende hand te geven. Als productiviteitsnerd heb ik aardig wat tips de revue zien passeren maar dit zijn mijn favorieten.


6. Focus Dagen

estee-janssens-551014-unsplash.jpg

Ik leerde over focus dagen via een andere onderneemster. En in februari ga ik ook experimenteren met deze methode omdat die afgebakening mij erg aanspreekt.
Zij heeft zelf een:
- Vaste administratie dag- de maandag
- 1 dag om aan haar hoofdzakelijke bedrijf te werken
- 1 dag voor schrijven - als journaliste
- 1 dag voor persoonlijke ontwikkeling en boeken lezen
- 1 dag in de week waarop ze haar coaching afspraken bundelt - de vrijdag `


7. Beweging

rawpixel-771284-unsplash.jpg

Ik ben echt iemand die minder sport dan goed voor mij is. Maar ik heb sinds een aantal maanden een OneFit abonnement en dat vind ik echt een prettig concept. Je kunt namelijk bij allerhande sport- en fitnesscentra terecht. Van yoga, tot aan boksen, apenkooien en klimmen. Die variatie vind ik heerlijk. En omdat ik van nature echt in mijn hoofd leef, is beweging juist ontzettend belangrijk.
En je kunt niet last-minute je gereserveerde plek opgeven zonder boete, dus dat geeft ook de nodige stok achter de deur om toch te gaan.


8. Ruimte voor inspiratie momenten

mitch-lensink-205264-unsplash.jpg

Het heerlijke aan eigen baas zijn is het indelen van je eigen werkweek. Dus waarom dan niet, als je de belangrijke taken hebt gedaan, ‘s middags naar de bios gaan of een museum induiken. Die momenten dat je er even helemaal uit bent, kunnen zorgen voor die ene breakthrough gedachte of je op een briljant nieuw idee brengen… of niet. Maar gun jezelf in ieder geval deze momenten af en toe, ze kunnen zeker geen kwaad.


9. Accountability Partner

christin-hume-482896-unsplash.jpg

In een ‘normale’ werksituatie heb je automatisch een accountability partner namelijk je teamleden of je baas. Je houdt elkaar aan deadlines en kunt sparren als je er even niet uitkomt. Als eenpitter is dat snel een ander verhaal.

Ik weet dat ik in veel gevallen heel erg baat heb bij iemand waarmee ik bepaalde dingen kan doorspreken omdat ik anders rondjes blijf draaien in mijn hoofd. Dus, vind z’n collega ondernemer, waarmee je een paar keer per week in kunt checken of in ieder geval terecht kunt om te sparren. Zo hou je elkaar scherp en boek je sneller vooruitgang.

Er zijn overigens genoeg Facebook groepen of zelfs via een LinkedIn oproep zou je dit soort mensen kunnen vinden, mocht je er zelf nog niet eentje hebben in je eigen kring.


10. Mindset: baaldagen / succesen vieren

ian-schneider-108618-unsplash.jpg

Waar ik graag deze reeks mee af wil sluiten is: mindset. In elke werksituatie krijg je ermee te maken, van die dagen waar je gewoon niets uit je vingers krijgt.
En het kost ook gewoon tijd om een nieuwe structuur en ritme toe te passen die voor jou werkt qua productiviteit en plezier. Dus gun jezelf die ruimte om ook baaldagen te hebben.

En tegelijkertijd sta ook stil bij de momenten waar je jezelf hebt overtroffen. Dat je toch die ene klant hebt binnengehaald of dat je een lovende reacties binnen kreeg over je nieuwe event. Dit soort momenten schrijf ik zelf af en toe op in een rood boekje. Zodat ik mijn groei niet uit het oog verlies. En hier hoort ook bij dat ik ook bij kleine succesmomenten een klein taartje koop of iets lekkers. Omdat het ook gaat over trots zijn in het nu!

— Ik heb nog veel meer tips op dit gebied! Volgende blog maar eens over de apps en tools die ik gebruik!

Heb je vragen of zelf een gouden tip om te delen? Let me know! :-)


Beelden via: Unsplash