5 Tips voor ritme en structuur als (nieuwe) fulltime ondernemer

Vanaf februari 2019 ga ik fulltime verder met mijn eigen bedrijf - Camp Bluff. En een vriendinnetje heeft inmiddels ook haar bijbaan opgezegd om per februari ook vol voor haar bedrijf te gaan. Ze vroeg mij vandaag of ik wat tips voor haar had om ritme en structuur aan te brengen zodat ze gezond en gelukkig kon zijn binnen haar nieuwe werkende leven straks.

Dus hieronder vijf tips (deel 2 volgt) om ook jullie een helpende hand te geven. Als productiviteitsnerd heb ik aardig wat tips de revue zien passeren maar dit zijn mijn favorieten.


  1. De Weekreflectie & Planning

estee-janssens-551011-unsplash.jpg

Streef ernaar om de week af te sluiten (bijvoorbeeld vrijdag rond 16uur) met een reflectie op de week en een vooruitblik op de komende week. Zet dit ook als terugkerende afspraak (45min) in je agenda.

Reflectie
-Wat ging goed?

-Wat ging minder goed?

Vooruitblik

- Wat zijn mijn drie belangrijkste taken voor de komende week?

- Wanneer wil ik sporten?
- Wanneer eet ik thuis, wanneer niet etc.?

Op die manier ga je met rust het weekend in omdat je overzicht hebt.


2. Vaste Tijden

logan-nolin-347104-unsplash.jpg

Als ondernemer of freelancer ben je vaak iemand die een hekel heeft aan de 9-5pm, althans ik ben zo’n iemand. Maar het is belangrijk om toch op gezette tijden wakker te worden en te gaan slapen. Die vastigheid geeft rust en routine. En hoe je vervolgens je werkdag indeelt dat is natuurlijk helemaal aan jou. En zonder die vaste (corporate) baan heb je vaak ook minder reistijd waardoor je wekker niet om 07.00uur af hoeft te gaan… en dat is natuurlijk wel lekker!

Op je Iphone kun je binnen de ‘`Klok’ app, bij het tabje ‘Bedtijd’ aangeven hoe laat je naar bed zou willen en dan krijg je ongeveer een halfuurtje van tevoren een seintje… ideaal dus.


3. De 5-min Journal

martha-dominguez-de-gouveia-738789-unsplash.jpg

Ik heb nu z’n anderhalf jaar een 5min journal en ik ben helemaal fan! Het kost je inderdaad maar 5 min per dag en je beantwoord drie vragen ‘s ochtends en twee vragen ‘s avonds. De vragen gaan over dankbaarheid (Hallo, met een lekker gevoel de dag beginnen en afsluiten!) en ‘s ochtends benoem je ook de belangrijkste drie dingen voor die dag. Voor mij schept dat de nodige focus.

Er bestaat ook een app versie van dit concept maar ik ben verknocht aan het prachtige linnen notitieboek.


4. De Co-working Space

marten-bjork-623852-unsplash.jpg

Na een halfjaar voor mijzelf te zijn begonnen (Jan-Juli 2016) had ik door dat ik echt mensen miste om samen mee te lunchen, sparren en lol hebben. Als je heel veel tijd thuis werkt wordt je veel te snel afgeleid, je gaat je bureau netjes maken, de was ophangen, de vaat uitruimen en je blijft in je eigen struggles hangen.

En in een koffietentje werken is ook niet alles omdat je je al snel scheel betaald aan drankjes en eten en je soms niet gemakkelijk je spullen kan achterlaten als je naar de wc moet etc.

Dus ook al kon ik het eigenlijk nog niet betalen huurde ik een werkplek per 1 sept. 2016 bij een gezellige en instagramable co-working plek in de binnenstad van Rotterdam. Daardoor kreeg ik leuke ondernemende vriendinnen erbij, had ik meer afgebakende werktijden, kreeg ik nieuwe klussen en gave samenwerkingen en was ik productiever dan ooit. Een dikke vette aanrader!


5. De 5-urige werkdag

rawpixel-596098-unsplash.jpg

Twee collega onderneemsters van de co-working space lieten mij op een later moment kennismaken met de: 5-urige werkdag. Wat dit inhoudt is dat je bijvoorbeeld werkt van 10-12uur en dan van 13uur tot 16uur.

En alhoewel ik dit zelf nog niet heb geprobeerd nog vanwege mijn 9-5pm bestaan de afgelopen twee jaar ((interim) corporate freelance klussen) lijkt mij dit werkelijk heerlijk. Omdat ik zelf echt niet productief ben de hele dag, en het geeft ruimte voor andere belangrijke dingen zoals beweging, inspiratie opdoen, sociale activiteiten en gezond koken.

Heb jij dit weleens geprobeerd? Ben benieuwd!

Welke tip vond je het meest waardevol?


Beelden via: Unsplash

BusinessAnne HospersComment