Ileenja Marina / Fotograaf

Waar een wil is, is een weg! Ik ben gekomen vanaf Leerwegondersteunend onderwijs en heb afgelopen jaar mijn hbo-diploma behaald en werk nu fulltime als fotograaf voor mijn eigen fotograaf. Wanneer je een doel of droom voor ogen hebt laat niets of niemand dan in de weg staan om die te bereiken!
— Ileenja

Ileenja
24 jaar jong
Ik hou van nieuwe plekken ontdekken zowel in Nederland als in het buitenland (Spanje, Marrakesh, Zuid-Afrika, Namibië, Thailand, Kaapverdië, Berlijn, Parijs, Curaçao). Er zijn nog veel plekken die ik wil ontdekken! 

Kaapverdië

Kaapverdië

Kan je hier ook wat meer vertellen over je fotografie? En welke landen je hebt mogen bezoeken?
Ik fotografeer serieus sinds de eerste stageperiode tijdens mijn laatst afgeronde studie. Dit is ongeveer 2 jaar geleden. Sinds afgelopen September fotografeer ik fulltime omdat ik mijn studie heb afgerond! Voor fotografie opdrachten ben ik een paar keer op en neer gevlogen naar Berlijn.  Ook Zuid-Afrika en Kaapverdië heb ik bezocht voor mijn werk. Dit soort reizen zijn echt geweldig en ik hoop dit zeker vaker te mogen doen in de toekomst.  

Ben je fulltime fotograaf en zo ja, sinds wanneer? / Hoe was die overstap? 
Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam als Crossmediale communicatie specialist. Sinds afgelopen september ben ik fulltime aan het werk als fotograaf. De overstap was erg spannend en ik ben onwijs dankbaar dat ik op deze leeftijd al rond kom van mijn fotografie opdrachten.  

Hoe heb je ervoor gezorgd dat het wel lukte voor jezelf? 
Het lukt door mijzelf te promoten door middel van Instagram of een website (met mooie blogs). Verder heb ik sinds afgelopen maand een vaste samenwerking met een horecaonderneming waarvoor ik de social media communicatie, marketing en fotografie doe. Dit soort vaste opdrachten zorgen voor financiële zekerheid.  

Wat wilde je vroeger worden? 
Vroeger was ik eigenlijk ook al bezig met fotografie, maar toen dacht ik dat het niet mogelijk was om ervan te kunnen leven. Daarom ben ik de styling kant op gegaan wat nu ook weer goed van pas komt.

Kaapverdië

Kaapverdië

Waar ben je het meest trots op als het op werkgebied aankomt? 
Dat ik mag samenwerken met onwijs toffe bedrijven en volledig kan rondkomen van mijn fotografie opdrachten. 

Wat is een keerpunt geweest in jouw carrière tot nu toe? 
Mijn stage bij Unfolded (Sophia van den Hoek). is het begin geweest van mijn carrière. Zij is mijn grote voorbeeld en ik ben dan ook erg blij dat ik bij haar stage heb mogen lopen en zelfs met haar mee op reis mocht gaan naar Zuid–Afrika. Deze hele periode is voor mij een keerpunt geweest en heeft mij gebracht tot waar ik nu sta.

Waarom is het een keerpunt geweest?
Het is een keerpunt geweest omdat ik Sophia een “mega goede” fotograaf vind. Zij heeft mij veel geleerd. Ze heeft mij veel opdrachten zelfstandig laten uitvoeren en mij mee op reis genomen waardoor ik mijzelf als fotograaf heb kunnen ontwikkelen. Een betere stage plek kon ik mij niet wensen!  

Kaapverdië

Kaapverdië

Waar droom je nog van?
Het lijkt mij geweldig om in- of vanuit het buitenland te kunnen werken. Iets als een fotografie reis waarbij je dan ook weer andere fotografen inspireert en zelf geïnspireerd wordt.  

Droom je dan ook van een bepaalde bestemming?  Ik ben in gesprek met een organisatie die fotografie reizen wil aanbieden in Costa Rica. Dit bedrijf organiseert duurzame reizen door Costa Rica, waarbij je op de mooist afgelegen plekken in de natuur komt; en de toeristische hotspots zo veel mogelijk vermijdt. Z’n fotografie opdracht zou natuurlijk een droom zijn die uitkomt! 

Heb je een levensmantra? En wanneer pas je die toe? Waar een wil is, is een weg! Ik ben gekomen vanaf Leerwegondersteunend onderwijs en heb het afgelopen jaar mijn hbo-diploma behaald en werk nu fulltime als fotograaf voor mijn eigen bedrijf. Wanneer je een doel of droom voor ogen hebt laat niets of niemand dan in de weg staan om die te bereiken!   

Wat zou je jonge mensen mee willen geven die een eigen bedrijf willen starten?
Probeer altijd dankbaar te voor de hulp die je krijgt en met de stappen die je maakt. Werk hard om dichter bij je dromen/doelen te komen. Probeer onderscheidend te zijn en let niet te veel op wat anderen doen maar blijf dicht bij jezelf.  

Sta stil bij de stappen die je tot zover al gemaakt hebt en stel jezelf een duidelijk doel voor ogen. Vier vooral de kleine stappen die je maakt als startende ondernemer!

Nathalie van Wingerden / Dating Coach

Ik ben niet bang ben om te kiezen voor onzekerheid als dat ervoor nodig is om mijn hart te volgen. Mijn vorige bedrijf How 2 Spend It liep hartstikke goed. Mensen konden daardoor moeilijk begrijpen dat we ervoor kozen om er mee te stoppen.
— Nathalie

Nathalie
Ik coach vrouwen waarbij alles lukt in het leven, behalve de liefde! Kortom, ik ben datingcoach. ☺

Hoe zou jij je loopbaan tot nu toe omschrijven?
Nadat ik mijn master Gender Studies gehaald ging ik bij een gemeente aan de slag als beleidsmedewerker. Dat was eigenlijk niks voor mij. Na een paar jaar ging in bij een onderzoeksbureau werken wat maatschappelijke onderzoeken uitvoerde.

Op een dag kwam ik mijn voormalig compagnon Joella tegen. We hadden een enorme klik en besloten samen een financieel platform te starten: How 2 Spend It. We schreven over geldzaken op een vernieuwende manier. Na een paar mooie en leerzame jaren waren we allebei het enthousiasme een beetje kwijt. We besloten te stoppen met How 2 Spend It en beide een nieuwe weg in te slaan. Ik ging een coachsopleiding doen en ging me specialiseren op één specifiek gebied: de liefde! Nu coach ik vrouwen die vastlopen in het daten of in de liefde en help ik hen weer regie krijgen over hun liefdesleven én om hun doel op dit gebied te bereiken.

NATHALIE_MEETCUTE_AE+%2840%29.jpg

Wat wilde je vroeger worden, weet je dat nog? 
Jawel, banketbakker! De hele dag taartjes bakken, de hele dag met chocola bezig zijn. Niets leek me mooier! Helaas nooit wat mee gedaan. Ik kan ook helemaal niet bakken. Taart en chocola eten doe ik nog wel, die liefde is er nog steeds. ☺

Waar ben je het meest trots op als het op werkgebied aankomt? 
Dat ik niet bang ben om te kiezen voor onzekerheid als dat ervoor nodig is om mijn hart te volgen. Mijn vorige bedrijf How 2 Spend It liep hartstikke goed. Mensen konden daardoor moeilijk begrijpen dat we ervoor kozen om er mee te stoppen. Maar we waren onze passie verloren en wilde iets nieuws ondernemen. Ik moest from scratch weer iets opbouwen. Dat is niet altijd makkelijk. En het is onzeker in meerdere opzichten. Maar ik ben trots op mezelf dat ik het doe. 

NATHALIE+VAN+WINGERDEN-48.jpg
NATHALIE_MEETCUTE_AE (7).jpg

Hoe verdien je nu je geld? Heb je een buffer vanuit je vorige onderneming? 
Ik had een buffer vanuit How 2 Spend it, maar die is nu wel echt op. Ik heb mijn buffer gebruikt om investeringen te doen. Denk aan een website laten bouwen, twee opleidingen doen, advertentiekosten, noem maar op. Nu verdien ik mijn geld met mijn coachingstrajecten.

Wat is jouw zakelijk doel voor dit jaar met MeetCute? 
Ik wil mezelf verder profileren als dé datingcoach van Nederland. Ik wil een heel tof online-programma maken! 

Ik hoop dat dat dit jaar gaat lukken.

Hoe ga jij om met tegenslagen in jouw business(es)? 
Verschillend. Er zijn dagen dat ik denk: ‘Oh my, waar ben ik aan begonnen? Waarom doe ik dit? Dit slaat nergens op!’ 
Maar dan trek ik mijn kaplaarzen aan en ga ik naar buiten om een grote wandeling te maken met mijn hond Benny. Even uitwaaien. En de volgende dag is het meestal weer oke. Want vanuit een negatieve mindset ondernemen, dat werkt dus niet. Positief blijven bij tegenslagen is iets wat belangrijk is als je voor jezelf werkt. 

Waar droom je nog van op werkgebied? 
Mooie samenwerkingen met andere partijen. Ik ben momenteel in gesprek met een groot dating-platform, dus ik hoop dat daar mooie dingen uit gaan komen. Verder wil ik mezelf als coach blijven ontwikkelen. 

Heb je een levensmantra? En wanneer pas je die toe? 
Fall seven times, stand up eight. En dat roep ik tegen mezelf op momenten dat het niet zo lekker gaat, of dat ik gewoon ongeduldig ben.

NATHALIE VAN WINGERDEN-124.JPG

Ten slot, Wat zou je jonge mensen mee willen geven die net van school komen en aan het begin van hun carrière staan?   
Goeie vraag! Uhmmm….. Dat het oké is om niet gelijk precies te weten wat je wilt. Dat je ook niet perse hoeft te ondernemen omdat iedereen dat soms lijkt te doen. Dat je niet gelijk kan zijn waar je wilt zijn, maar dat een carrière opbouwen tijd kost.

Eerste twee beelden door: Annebel Eppinga
Laatste twee beelden door: Prisca Visser

Leanne Jacometti / Eigenaresse Sieradenmerk

Voor wie een idee heeft en gemotiveerd is dan raad ik je zeker aan om het gewoon zelf te proberen. Met een goede visie en doorzettingsvermogen is alles mogelijk! 
— Leanne

Leanne
Ik heet Leanne en ik ben de eigenaresse van het sieraden merk Wildthings Collectables. Hiervoor heb ik verschillende banen gehad in onder andere de reclame wereld, corporate innovation en een eigen online tweedehands kleding platform gehad. Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik op het idee gekomen om een eigen merk te starten. Dit moest een merk worden waarbij ik mijn behoefte om te reizen kon combineren met mijn creativiteit, en hieruit is Wildthings Collectables ontstaan.

Wat wilde je vroeger worden, weet je dat nog?
Vroeger wilde ik heel graag schilder worden omdat ik het altijd zo leuk vondt om met mijn vader samen het huis te schilderen of andere klusjes te doen.  

_DSC0642.JPG

Waar ben je het meest trots op als het op werkgebied aankomt? 
Dat ik mijn idee voor Wildthings met mijn eigen paar duizend euro heb kunnen opbouwen tot wat het nu is. Ondernemen in het buitenland is niet zo gemakkelijk en ik ben er erg trots op dat ik dit heb doorgezet en het uiteindelijk wel gelukt is. En dat ook nog op een verantwoorde en duurzame manier. Zo gebruiken we bij Wildthings o.a. 100% gerecycled zilver, hanteren we strenge regels voor het vernietigen van productie afval en zorgen we voor goede werkomstandigheden voor de locale vakmensen met een eerlijk salaris. 

Hoe is het om een deel van het jaar in het buitenland te wonen/werken? 
Heerlijk! Het is vooral fijn om een deel van het jaar naar de zon te kunnen ontsnappen. Maar daarnaast vind ik het ontmoeten van nieuwe mensen, de afwisseling van werkomgeving en nieuwe avonturen beleven ontzettend leuk. 

_DSC1012.JPG

Wat zou jij jonge mensen mee willen geven die net van school komen en aan het begin van hun carrière staan? 
Kies een product of bedrijf waar je affiniteit mee hebt. Welke rol je dan ook hebt je zal het al snel als iets leuks ervaren. Je gaat waarschijnlijk nog zo veel verschillende banen hebben. Bedenk wat je nu leuk vindt want over 5 jaar doe je misschien wel heel iets anders! En voor wie een idee heeft en gemotiveerd is dan raad ik je zeker aan om het gewoon zelf te proberen. Met een goede visie en doorzettingsvermogen is alles mogelijk! 

Leanne Jacometti .jpg

Waar droom je nog van op werkgebied? 
Wildthings is begonnen met een sieraden lijn maar in de toekomst wil ik nog veel meer gaan produceren in nieuwe landen en daar met nog meer lokale vakmensen te werken om o.a producten te maken als tassen, schoenen en interieur accessoires.

Daarnaast hoop ik dit jaar mijn droom te verwerkelijken om een eigen winkel op Bali te openen en wil ik graag een foundation starten in Bali op het gebied van edelsmid educatie.

Heb je een levensmantra? En wanneer pas je die toe? 
Mijn mantra is: ”A lifetime full of adventures!" Hard werken, genieten van het leven en wanneer het kan zo veel mogelijk op reis. Ik probeer dit in mijn dagelijks leven elke dag wel toe te passen en heb zo gelukkig ook een leven voor mezelf gecreëerd waardoor dit kan :)

IMG_5791_800x.jpg

Wat is een skill/onderscheidende factor dat jou maakt tot een succesvolle onderneemster?
Ik ben zelf zowel financieel onderlegd als een creatief, en denk dat die combinatie me al veel gebracht heeft. Daarnaast ben ik een doorzetter met een visie, en werk ik hard om te bereiken wat ik voor ogen heb. 

Hoe ga jij om met tegenslagen binnen jouw business?
Tegenslagen zijn altijd even slikken. Vaak voel ik me dan wel even slecht want het is toch je “kindje”. Wat helpt is even wat leuks doen voor de afleiding en dan meteen daarna weer knallen of kijken hoe we het nog op kunnen lossen. Ik kan het gelukkig vaak ook wel relativeren, dan vraag ik mezelf af ‘gaat het me de kop kosten?’ Nee? Oke, dan gewoon extra hard werken en het op een andere manier weer inhalen of verbeteren! 

_DSC1342.JPG